Derfor finder du flere satellitter med RTKconnect

Flere er blevet overrasket over antallet af satellitter som der findes med RTKconnect’s netværk og udstyr.

Er der tale om en fejl på udstyret - for det kan vel ikke lade sig gøre at finde flere satellitter med et netværk som koster en brøkdel af prisen! 

Eller kan det?

GPS (Global Positions System) blev frigjort til offentligheden d. 8 december 1993. Det er et satellit-system som er ejet og styret af det amerikanske forsvar.

Det virker på den måde at 24 satellitter bevæger sig rundt om Jorden i 6 bestemte baner. 

Der vil derfor altid være 12 satellitter synlige uanset hvor du befinder dig på Jorden, men da du kun kan bruge de satellitter som er 15 grader over horisonten, er det et lavere antal satellitter som du kan anvende til positionsbestemmelse.

Senere kom det russiske GLONASS til, hvilket forøgede mængden af synlige satellitter fra de 12 til 24.

Satellitsystemer sender på forskellige frekvenser, men da GPS og GLONASS begge har kørt siden starten af årtusindeskiftet vil antenner produceret efter denne dato typisk kunne modtage signal fra begge systemer.

Du vil derfor finde omtrent de 24 ud af samlet 48 satellitter med GPS og GLONASS.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Nye satellitsystemer kommer til 

EU ønskede at være uafhængige af USA og Rusland, hvorfor de lavede sit eget satellitsystem kaldet Galileo.

Galileo kom online globalt i 2016 og har nu 22 brugbare satellitter.

Samtidig lavede Kina BeiDou som blev globalt i 2015 og har nu 55 satellitter.

Japan startede sit eget lille satellitprojekt QZSS som skulle give bedre dækning af satellitforhold i de asiatiske områder og havde ved udgangen af 2017 4 satellitter i drift og har planlagt yderligere 4.

Der er derfor siden 2015-2016 kommet mere end dobbelt så mange satellitter til siden GPS og GLONASS, hvor vi er gået fra 48 til satellitter omtrent 129 satellitter.

Med undtagelse af QZSS som kører på samme frekvens-system som GPS, kører hvert satellitsystem på sine egne frekvenser. 

Derfor vil du med udstyr eller et RTK-netværk af ældre dato ikke være i stand til at modtage mere end de omtrent 24 satellitter som vil være muligt at finde på GPS og GLONASS. 

Derfor er flere satellitsystemer bedre

De 24 satellitter som du kan finde med GPS og GLONASS er når du står i det fri og kan se frit mod horisonten i alle retninger. 

Det er yderst sjældent at man har disse optimale forhold. Nærmer du dig bygninger, træer eller andre objekter bliver dit udsyn hurtigt afblændet i én eller flere retninger. 

GPS placeret forkert og placeret rigtigt

Dermed kan du opleve at det synlige og brugbare antal satellitter falder drastisk.

Et lavt antal brugbare satellitter medfører at det er sværere, eller sågar umuligt, at få en præcis position (også kaldet FIX). 

Sådan benytter du alle satellitsystemer

For at kunne se flere satellitter kræver det for det første, at dit udstyr har mulighed for at modtage på alle satellit-frekvenserne. Du kan bl.a. bruge den prisvenlige Emlid Reach RS2 som modtager signal på samtlige frekvenser. 

Samtidig skal du anvende et RTK netværk hvor baserne også er af nyere dato så de kan modtage på samtlige frekvenser.

Det er nemlig antallet af synlige satellitter der kan ses samtidig på din GPS sammenholdt med basen som afgør kvaliteten af dine målinger. 

Det RTK netværk du får adgang til hos RTKconnect er udelukkende baseret på den nyeste teknologi og samtlige baser modtager på alle frekvenser.

Du kan dermed se satellitter fra både GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou og QZSS.